De overheid staat garant
De overheid heeft aanvullende maatregelen genomen voor ondernemers met een gezond toekomstperspectief die nu tijdelijk geconfronteerd worden met liquiditeitsspanningen. De regeling geldt voor ondernemers die niet gefinancierd kunnen worden, omdat zij de financier niet voldoende zekerheden kunnen bieden. Met een garantstelling kan de staat deels in deze zekerheden voorzien.
Zorg voor een goede onderbouwing
Wil je gebruikmaken van de regeling? Dan is het van groot belang dat je de aanvraag met een goede onderbouwing indient bij de bank. Uit die onderbouwing moet onder andere een gezond toekomstperspectief blijken.
Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kredietruimte aanvraagt. Het zal namelijk niet eenvoudig zijn om later onder dezelfde voorwaarden een aanvullende financiering te krijgen. Ondernemers die los van de coronacrisis al financieel in zwaar weer verkeren, zullen minder kans hebben om succesvol gebruik te kunnen maken van deze regeling.
Hoe ziet de verruimde BMKB-regeling eruit?
In de huidige BMKB-regeling is het borgstellingskrediet 50% van het totaal aan nieuw te verstrekken financiering. Over deze som geeft de staat 90% borgstelling af en loopt de financier dus geen risico.
Deze maatregel wordt speciaal verruimd voor ondernemers die te maken krijgen met financiële problemen als gevolg van het coronavirus (er geldt al een verruimde maatregel aangaande het PFAS- en stikstofdossier). Concreet betekent dit dat het borgstellingskrediet wordt verruimd van 50% naar 75% voor een overbruggingsfinanciering van 4 jaar.
Het garantiebudget in 2020 voor de BMKB is 640 miljoen euro voor banken en 25 miljoen euro voor niet-bancaire financiers. De BMKB is verruimd tot en met 30 juni 2022. Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 266.667 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet. De grens ligt in andere gevallen op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
Welke financiers kunnen deze regeling toepassen?
De gangbare traditionele financiers die de verruimde regeling kunnen toepassen zijn:
- ABN Amro
- Deutsche Bank
- ING
- Rabobank
- Riverbank
- Triodos Bank
Alternatieve financiers zijn:
- Europese Horeca Financieringsmaatschappij
- Kredietunie Bakkerij Ondernemers
- Kredietunie Brabant
- Kredietunie Kennemerland
- Qredits
Meer weten?
Wil je meer weten over de BMKB-regeling? Wij helpen je graag. Neem contact op met een van onze adviseurs.
Blijf op de hoogte van het laatste corona-nieuws.