Algemeen

Veel bedrijven stoppen komende 2 jaar

Mark Klein Breteler
21 apr 2017

Veel Nederlandse bedrijven zullen binnen nu en 2 jaar van eigenaar wisselen of stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat met name directeur-grootaandeelhouders (DGA) bezig zijn met een bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging. Nederland telt ongeveer 70.000 DGA’s van 55 jaar en ouder wat de toename in bedrijfsopvolging- of beëindiging verklaart. Bovendien wordt het einde van de crisis door velen als goed moment gezien om deze stap te maken.

De helft van de ondernemers die willen stoppen draagt het bedrijf over. Dit betekent verkopen of schenken aan kinderen of kleinkinderen. De overige ondernemers zijn van plan de onderneming op te heffen. Onder deze groep vallen ook veel familiebedrijven.

Fiscale regels bij overdracht of opheffing

De fiscale regels spelen een rol bij de te maken keuzes. Wordt het bedrijf geheel of gedeeltelijk aan een volgende generatie overgedragen of geschonken? Dan hoeft de verkrijger, onder bepaalde voorwaarden, minder belasting voor de onderneming te betalen. Dit komt door de Bedrijfsoverdrachtregeling (BOR). Heeft de bedrijfsopvolger onvoldoende financiële middelen voor een overname? Dan kan de verkopende partij een korting geven op de koopsom. Het is echter wel de vraag of het nieuwe kabinet deze regeling intact houdt.

Familiebedrijven belangrijke factor van de Nederlandse economie

Door voortzetting van familiebedrijven blijft werkgelegenheid behouden. Daarmee zijn familiebedrijven een belangrijke factor in de Nederlandse economie. En overdragen is niet altijd beter. Soms is stoppen beter. Zo kan de opbrengst bijvoorbeeld dienen als aanvulling op het pensioen, voor de financiering van een woning, auto, vakantie of dienen als beleggingsmiddel. Schenken aan goede doelen of de kinderen, gebeurt ook regelmatig met de opbrengst van een bedrijfsopheffing.

Tóch overdragen? De financiering

Bij een overdracht komt ook het aspect financieringen aan de orde. Traditionele banken zijn nog altijd terughoudend bij het financieren van bedrijfsovernames. Alternatieve financieringsvormen zijn inmiddels ingebed. Door gebruik te maken van meerdere alternatieve financieringsvormen ontstaan een zogenaamde stapelfinanciering. Door financieringsvormen te stapelen kan een bedrijfsoverdracht tóch mogelijk worden gemaakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over financieringsmogelijkheden bij bedrijfsoverdracht en –overname? Neem dan contact op met de adviseurs van WeCapital of vul het contactformulier in. Onze adviseurs hebben ruime ervaring met bedrijfsoverdrachten, de bijbehorende financiering en fiscale aspecten.

Meer informatie? Neem contact op met Mark Klein Breteler
Neem contact op met Mark Klein Breteler