Van 10 eurocent naar 20 eurocent
S&P heeft daarbij gerekend met de milde variant (20 cent per euro aan hypothecaire verstrekking) en de zware variant (40 cent per euro aan hypothecaire verstrekking). Gelet op het lage risico van Nederlandse hypotheekverstrekkingen hoeven de banken in Nederland nu slechts 10 cent per euro aan hypothecaire verstrekking aan te houden. Dat kan door het kwalitatief goede onderpand en het goede betalingsmoraal in Nederland. Het aan te houden minimale kapitaal kan per land worden beoordeeld. Afhankelijk van de situatie van dat land.
Central norm
Het Basels Comité wil van die verschillende berekeningen per land af. Zij willen een centrale norm gebaseerd op het loan to value (ltv) systeem. Daarbij wordt er naar de hypotheekportefeuille gekeken: de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van de woning. Nederlandse huishoudens hebben relatief hoge ltv’s.
De Rabobank zal door deze aanpassing in de regels het hardst worden getroffen. De Volksbank het minst hard.
Europese banken en toezichthouders zijn bezig met een lobby om deze Basel 4 eisen af te zwakken. Mogelijk lukt dat nu via de regering Trump die groot voorstander is van deregulering van de financiële sector en er niet voor voelt om internationale regels voor Amerikaanse banken te laten gelden.
Meer weten?
Wil je meer weten over de verhoging van de zekerheidsgrens bij een hypothecaire verstrekking? Neem contact op met Mark Klein Breteler. Dan bespreken we de mogelijkheden met je.