Factoring mkb: snel beschikken over je geld

Wil je meerdere investeringen doen, maar wacht je nog op betalingen van klanten? Dan kan factoring een geschikte financieringsvorm zijn. Factoring mkb is een interessante vorm van debiteurenfinanciering. Dit zijn de mogelijkheden.

Factoring bedrijven

Als je veel openstaande facturen hebt, kan er een liquiditeitsdruk ontstaan. Dit komt vaak voor bij bedrijven die snel groeien en investeringen moeten doen. Wil je bepaalde middelen aanschaffen, maar zit veel geld nog vast bij je debiteuren? Of wil je kapitaal vrij maken voor je bedrijf? Denk dan eens aan factoring voor het mbk. Een alternatieve financieringsvorm die meegroeit met jouw bedrijf.

Vraag de gratis financieringschecklist aan!

Hoe werkt factoring mkb?

Bij factoring mkb schiet een factoringsmaatschappij de uitstaande bedragen als het ware voor. De meest voorkomende vorm van factoring voor het mkb is american factoring. De zogeheten factoringpartner verstrekt aan jou een ‘financiering’. Hiervoor geldt meestal de voorwaarde dat je een afgeronde dienst moet hebben verleend waarvoor je je klant een factuur hebt gestuurd. De klant heeft een betalingstermijn waarbinnen hij het bedrag aan jou moet overmaken. Meestal is dit 30 dagen.

In plaats van 30 dagen wachten op je geld, kun je een afspraak maken met de factoringsmaatschappij. De bank of factoringsmaatschappij betaalt dan onder bepaalde voorwaarden (een gedeelte van) het factuurbedrag alvast aan jou uit. In veel gevallen beschik je hierdoor binnen 24 uur over het geld. Jouw debiteur betaalt het bedrag vervolgens aan de factor of aan jouw bedrijf en dan vindt er een verrekening plaats. De factormaatschappij neemt hierbij vaak het debiteurenbeheer uit handen.

Debiteurenrisico beperken

Natuurlijk wil de factormaatschappij wel zeker weten of de debiteur aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. De meeste maatschappijen toetsen de debiteuren dan ook op kredietwaardigheid. Op basis van de uitkomst beslist de factormaatschappij om wel of geen voorschot te betalen. Betaalt de debiteur om wat voor reden dan ook toch niet? Dan loop niet jij, maar dus de factormaatschappij het risico.

Kortom: met factoring mkb kun je het debiteurenrisico beperken en afboeking van dubieuze debiteuren zien te voorkomen.

Keuze uit verschillende factormaatschappijen

Is factoring een optie voor jou? Dan kun je kiezen uit verschillende factormaatschappijen. Let hierbij goed op de voorwaarden die de maatschappijen hanteren. Daar kan namelijk verschil in zitten. Zo betaalt de een 70% voorschot op de vordering en een ander maar liefst 95%. En soms moet jij de klant informeren over het feit dat de vordering wordt overgedragen en bij een ander weer niet. De verschillen in kosten en voorwaarden zijn groot, dus laat je goed adviseren over welke maatschappij het beste bij jou past.

Financieringsscan
Maak kennis met Ard Dekker
Ard Dekker Senior Financieringsspecialist
Maak kennis met Ard Dekker: jouw financieringsspecialist

Wil je meer weten over financiering en welke vorm het beste bij jou en jouw situatie past? Vul het contactformulier in of neem contact op met de adviseurs van WeCapital.

Ard Dekker
WeCapital
  • Financieringsadvies
    van ervaren financieringsexperts
  • Bedrijfsfinanciering
    vergroot kans op financiering
  • Financieel advies
    gericht op jouw onderneming
  • Netwerk
    selectie van financieringspartijen
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
WeCapital
Dokter Stolteweg 2
8025 AV Zwolle
Postbus 10055
8000 GB Zwolle
Burgemeester de Beaufortplein 13
7475 AG Markelo